Струва ми се, че обръщаш внимание на прекалено дребни детайли, вярно е, че има доста дребни, но важни детайли, но смятам, че точно това, което изтъкваш като минуси е грешно. Защото по тази логика трябва да изкритикувам в отрицателна страна доста от книгите на Толкин, а както и Песните на Мартин (известни на хората със сериала Игра на тронове), които са две от най-епичните фентъзита, правени някога. Е, според мен не може да се прави сравнение и между Толкин и Мартин де, все пак единият е започнал да пише предимно за деца, след това малко клони към по-сериозни книги и последните му книги отново са повече за юноши, отколкото за възрастни хора, докато другият пише доста по-сериозна литература с доста по-малко явно подчертани елементи на фентъзито (Мартин), доста по-политизирани книги, които не бих казал, че 14-годишен би му харесало, е има и от малки да се интересуват от по-сериозна литература (друг пример е Дюн, малко дечица биха го разбрали, не казвам, че и аз съм го разбрал напълно, защото си е действително доста сериозна и тежка литература).
Има си тема за литература, относно добре екранизираните книги и то подобни книги, които искат доста фантазия, която няма как да се очаква да бъде добре екранизирана, в най-добрия случай според мен ще бъде да се направи сериал, което също не е така лесно, няма да има така гледаемост - в дадената държава, където ще го пуснат (изключвам хората, които ще го гледат по торентите, все пак те не могат да бъдат преброени). Аз друго се чудя друго - Игра на тронове започна като нискобюджетен сериал, а се намърда на едно от най-гледаните места по света (няма да правя реклама, всеки си знае трите букви), вярно е, че в момента е един от най-бюджетните сериали, но... С това исках да кажа, че много от филмите, направени по книги, са много гледани заради самите книги, дори и самият филм да стане несполучлив, определено ще се гледа докрай. За Игрите на глада мога да кажа, че поредицата е много добра, няма да се повтарям защо, а относно филмът - на мен ми хареса и първата част, въпреки че е хваната една малка част от самата книга, основната идея е показана. Екипът много ми допада, въпреки че си го подхвърлиха и загуби важни единици от екипа, смятам, че ще стане по-интересен нататък, но от втората част мога да кажа да не се очаква много. Като филм - да, по-добър от предния, но като сюжет - не, доста по-лек е, колкото и да се опитват да го правят по-сериозен с трейлърите - не е, а точно обратното. Третата част е най-сериозна, но според мен е прекалено тежка, защото доста деца се навиват да го четат, заради детския вид на първата част на филма, но определено проституцията и студената война ще се изпусне в третия филм.
P.S: Писах от телефон и нещо обърках в копирането на кирилизирания текст, поне така си мисля, извинявам се.