Автор Тема: Играта на арени в сървъра.  (Прочетена 7605 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gzdravkov

 • Crusader
 • **
 • Публикации: 172
 • EVO Karma: -19
Играта на арени в сървъра.
« -: Март 21, 2012, 07:17:53 pm »
Има и други теми по въпроса, но създавам нова, поради съображение, че в останалите има разминавания с основния проблем, както и че като цяло от тях не се разбира нищо.

Обяснявам по същество как точно трябва да стоят нещата с MMR системата при нормални обстоятелства, след което ще направя съпоставка с това каква точно е действителността на проблема в нашия сървър.

Започвам с това, че не началният рейтинг на арена отборите е причината за спада в pvp играта. Веднага обяснявам защо това е така. Арена системата е замислена от Blizzard по такъв начин, че рейтингът, който е нужен, за да се вземат off частите, да може да бъде постигнат безпроблемно от всеки (става въпрос за 1300-1400 рейтинг), като от 1000 до близо 1300-1400 рейтинг при загубен мач, победеният отбор губи по не повече от 3-4 рейтинг, а при победа - печели (грубо казано) 35-40 рейтинг. От което следва, че ако MMR системата работеше на същия принцип и при нас, това че началният рейтинг започва от 1000 не би било проблем дори и в сървър с ниска популация от хора, както е в нашия случай. Но уви, за жалост тук нещата не стоят по този начин, а по следния: при победа на 1000 рейтинг, рейтингът ти се покачва с 20 (което е с 2 пъти по-малко, отколкото трябва), а при загуба, губиш около 10 рейтинг (приблизително с 3 пъти повече), като при това положение, вдигането на рейтинг и съответно обличането на новите герои не е възможно. Най-добрият вариант е проблемът да бъде отстранен, но в случай, че такава алтернатива не е налице, трябва началният рейтинг да бъде повишен, с оглед да се съживи pvp играта в сървъра.

Трябва да се вземат мерки, защото не си спомням ситуацията с играта на арени в сървъра да е била някога по-лоша. По-малко арени не са се играли никога (в това число включвам и периода, когато в сървъра едвам се събираха по 100 човека на линия). В момента през седмицата едвам се играят по не повече от 1-2 арени на ден (ако изобщо се изиграят и толкоз, защото в последните няколко седмици това не се случва), а през почивните дни се намират арена отбори, играещи само за по 10 мача. Тази липса на арени в сървъра е предизвикана главно от два фактора - липса на предизвикателство за облечените отбори и неспособност за вдигане на рейтинг на необлечените такива, като причина за всичко това е неработещата MMR система. В случай, че се намери арена отбор, който да се запише за арена мач (това почти не се случва, поради гореизброените фактори), той ще е единственият записан такъв и ще чака дълго време, докато накрая играчите в него не се откажат или го направят, бъдейки победени от в пъти по-облечени от тях противници (да кажа само информативно, че напоследък се случва почти само първото). Има и друго нещо, че вече играчите разбраха, че нямат изгода от това да играят дори и само по 10 арени на седмица, с цел да се вземат арена точките, защото идва моментът, в който тези арена точки са неизползваеми, при положение, че покачването на арена рейтинга е невъзможно, от което обличането с гладиатор предмети няма как да стане, а от там и цялостната игра за арена точки губи своето предназначение.

Признавам, че бях един от първите, които подкрепиха идеята за евентуалното понижаване на началния рейтинг на арена отборите, понеже когато той започваше от 1500 (тогава всякакви ботове (точно това е думата) бяха способни да добият пълно wratful облекло и при това за отрицателен период от време), нещата бяха в едната крайност, но сега сме в другата и положението е в пъти по-лошо, защото ако не друго, преди поне се играеха арени. Настоящата ситуация около въпроса с играта на арени в сървъра в момента е толкова отчайваща, че в най-скоро време няма да се намират и отбори, играещи дори само за 10 арени, колкото да хванат арена точките, понеже идва един момент, в който тези арена точки стават излишни, поради неспособността за вдигане на рейтинг, а от там се обезсмисля и играта на арени като цяло.

Поради липсата на арени, познавам немалко заинтересовани от pvp играта играчи, които смениха сървъра, чакайки по-добри условия за pvp игра в Ево. Друга част от играчите се насочиха главно към pve (поради липсата на друга алтернатива), като влизат вечерно време, за да хванат рейда, а през деня (когато в сървъра буквално няма какво да се прави) играят pvp из други сървъри. Има и друга тенденция, че с оправянето на Lich King-а, pve-то се разви и стана по-интересно за игра (това е и причината за нарастването на популацията с няколко десетки играчи в последно време, за което спор да няма), като голяма част от играчите започнаха активно да взимат участие в pve рейдове, като въпросните рейдове се събират обикновено вечерно време и започват около 8-9 часа, със съображението, че това са часовете, в рамките на които се събират най-много играчи на линия, понеже тогава хората се прибират вкъщи от работа или училище. Това са пиковите часове, когато в сървъра би трябвало да се играят и най-много арени, но уви, хората предпочитат рейдовете. Само че не самите рейдове са причината за това замиране (или по-скоро за тоталното изчезване) на pvp-то в сървъра. Ето, че пак опираме до неправилно работещата MMR система и негативизмът, който тя оказва, чрез неправилното си функциониране върху pvp-то.

Колкото до battleground-ите - нещата са навързани. С липсата на арени и неспособността да се вдигне 1400 рейтинг (колкото е нужен за да се вземат wrathful off частите), потребността да се играят battleground-и постепенно изчезва правопропорционално и с играта на самите арени в сървъра.

За да се поправи грешката от това, че рейтингът беше толкова занижен (при наличието на тази така неправилно работеща MMR система) и да се върне играта на арени, а от там и потребността за игра на pvp в сървъра като цяло (battleground-и, дуели, световно pvp и прочее), трябва да се направи така, че арена рейтингът да се повиши, започвайки от по-висока стойност - поне от 1300. И пак напомням написаното от по-горе - най-добре ще е ако ММR системата се вкара в релси, така че да има възможност за вдигане на рейтинг и съответно за обличането с pvp предмети на новонаправените герои, както си играем от 1000 рейтинг.

Трябва да се действа бързо и адекватно, защото с всеки изминал ден губим pvp играчи по едни или други начини.

Нека се пише само по темата.

П.П. Вярно е, че далеч не всички играчи са регистрирани и във форума, но фактът, че всички ние - активните в него, които се интересуваме от развоя на pvp играта в сървъра, сме недоволни от него, би трябвало да значи, че едва ли си измисляме, като пишем, че pvp-то в сървъра е в състояние на пълен застой. А колкото до всички онези, които нямат регистрации във форума и също се интересуват от въпроса - знам, че те споделят мнението ни или за да сме по-точни - реалността (защото това не е просто някакво си мнение на някой си).

П.П.2 Надявам се, че нещата ще бъдат оправени във възможно най-скоро време.
Blessed - Holy Paladin

Неактивен nettshow

 • Gladiator
 • ****
 • Публикации: 682
 • EVO Karma: -16
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #1 -: Март 21, 2012, 07:55:01 pm »
Това с MMR-то няма как да стане защото, когато алейн го доклвадва в тринити, той не получи отговор близо месец, а дори и сега май няма отговор.Предполагам може да се направи къстом фикс, но това е лукс при нас  :confused:

Неактивен Bl1zAlkA7a

 • Duelist
 • *****
 • Публикации: 1427
 • EVO Karma: -39
 • Side: For The Horde
 • Герой: Puhcho
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #2 -: Март 21, 2012, 11:08:45 pm »
Той само арени може :freak: събрал си гиъра на макс преди година, ама още играе :doh:

Problem

 • Гост
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #3 -: Март 22, 2012, 12:25:13 am »
Той само арени може :freak: събрал си гиъра на макс преди година, ама още играе :doh:

а ти си донейтна гийра за ПВЕ, но никой нищо не ти казва  :clover:

Неактивен Anomander

 • Emperor
 • ***
 • Публикации: 208
 • EVO Karma: 18
 • mitsubishi evo user
 • Side: For The Horde
 • Герой: Raest
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #4 -: Март 22, 2012, 09:51:28 am »
  Погледнете дъното на таблицата за 2v2 в Арморито:
    -  имаме отбор с 604 рейтинг - играни 116, победи 18. Момчетата играят доста редовно (за нашия сървър) , сметнете колко рейтинг щяха да са, ако работеше правилно системата за изчисление (без да забравяте, че колкото и да са необлечени, имат 18 победи).
    -  имаме отбор с 25 изиграни - рейтинг 749, а би трябвало да са минимум 925. Не е чудно, че са изиграли само 25.

 Щом не може да се поправи системата за момента, би трябвало да се вземат други мерки, дали рейтингът да не пада под някакви стойности, дали началният рейтинг да се увеличи, дали нещо друго...., само знам, че бездействието никога не носи добри резултати.  :clover:

Неактивен Bl1zAlkA7a

 • Duelist
 • *****
 • Публикации: 1427
 • EVO Karma: -39
 • Side: For The Horde
 • Герой: Puhcho
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #5 -: Март 22, 2012, 09:58:06 am »
а ти си донейтна гийра за ПВЕ, но никой нищо не ти казва  :clover:

На кой герой? На тоя, с който не играя, а в момента и Feral даже не играя? Като гледам и ти си си донейтнал разни глупости, а и не само на тебе си :doh:

Познавам Георги доста преди теб, а това че до известно време сървърът беше full PvP, понеже PvE не работеше, какво е? Вече само гиърът му играе. Разберете го най-после. PvP е просто по-лесен начин за купуване на Epic Gem-ове :freak:
« Последна редакция: Март 22, 2012, 10:00:16 am от Bl1zAlkA7a »

Неактивен zeraful

 • Rival
 • ******
 • Публикации: 1506
 • EVO Karma: 56
 • Само забравените мечти са неосъществими! ;>
 • ISP: Blizoo
 • Герой: Scream
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #6 -: Март 22, 2012, 11:32:41 am »
Почвате пак да си ги мерите и разводнявате темата.
    

Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate!

Problem

 • Гост
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #7 -: Март 22, 2012, 05:01:26 pm »
Мамине, не ни интересува твоето мнение. Играй си ПВЕ, ако не те интересува ПВП-то не говори, щото вчера достатъчно се изложи в световния канал с изказванията си.

Неактивен Gzdravkov

 • Crusader
 • **
 • Публикации: 172
 • EVO Karma: -19
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #8 -: Март 22, 2012, 07:24:58 pm »
Той само арени може :freak: събрал си гиъра на макс преди година, ама още играе :doh:
Разберете го най-после. PvP е просто по-лесен начин за купуване на Epic Gem-ове :freak:

PvP-то е начин на игра. Като не ти харесва този начин, не го практикувай. По твоята логика, за мен pve-то е начин за обличане на предмети, които после да бъдат използвани с pvp цели (за всеки герой си има pve предмети, които са задължителна част от pvp облеклото му).

Още повече, че в сървъра все още има немалко хора, които имат своите предпочитания към pvp играта (нека не забравяме, че сървъра още се води pvp) или ако не друго, искат да има разнообразие и баланс между двата аспекта на игра (pvp/pve).

Ако в pve-то, взимайки максималния gear и убивайки всички босове, изчезва смисъла да се играе със същия герой или въобще дадения експанжън, то в pvp-то истинската игра започва едва след като вече си облякъл героя си. Тогава вече започва играта за арена рейтинг, започваш да играеш срещу все по-добри противници, ставайки и ти самия по-добър, а арените стават все по-интересни. С две думи - pvp-то не е просто процес на обличане, какъвто е pve-то и както прозвуча по твоето изказване (а за pvp играчите, battleground-ите вече са нещо за обличане в началото, каквото за pve играчите е fos и pos). И все пак, за да стигнеш до момента на pvp игра, в който вече си максимално облечен и играеш срещу равностойни противници, трябва вече да си преминал през етапа на обличането, който в момента при нас е невъзможен. За съжаление, pvp-то в Ево никога не се е играло на такова ниво, така че да играеш срещу арена отбори на твоя experience (MMR), но имаше период, в който арените се играха на доста прилично ниво, имайки се в предвид популацията ни в сървъра. Искам този момент да се върне, като това може да стане само с намесата на екипа на сървъра.
Blessed - Holy Paladin

Неактивен naffarforii

 • Crusader
 • **
 • Публикации: 133
 • EVO Karma: -11
 • Side: For The Alliance
 • Герой: Undyiing,Didenceto
Re: Играта на арени в сървъра.
« Отговор #9 -: Март 22, 2012, 07:44:21 pm »
PvP-то е начин на игра. Като не ти харесва този начин, не го практикувай. По твоята логика, за мен pve-то е начин за обличане на предмети, които после да бъдат използвани с pvp цели (за всеки герой си има pve предмети, които са задължителна част от pvp облеклото му).

Още повече, че в сървъра все още има немалко хора, които имат своите предпочитания към pvp играта (нека не забравяме, че сървъра още се води pvp) или ако не друго, искат да има разнообразие и баланс между двата аспекта на игра (pvp/pve).

Ако в pve-то, взимайки максималния gear и убивайки всички босове, изчезва смисъла да се играе със същия герой или въобще дадения експанжън, то в pvp-то истинската игра започва едва след като вече си облякъл героя си. Тогава вече започва играта за арена рейтинг, започваш да играеш срещу все по-добри противници, ставайки и ти самия по-добър, а арените стават все по-интересни. С две думи - pvp-то не е просто процес на обличане, какъвто е pve-то и както прозвуча по твоето изказване (а за pvp играчите, battleground-ите вече са нещо за обличане в началото, каквото за pve играчите е fos и pos). И все пак, за да стигнеш до момента на pvp игра, в който вече си максимално облечен и играеш срещу равностойни противници, трябва вече да си преминал през етапа на обличането, който в момента при нас е невъзможен. За съжаление, pvp-то в Ево никога не се е играло на такова ниво, така че да играеш срещу арена отбори на твоя experience (MMR), но имаше период, в който арените се играха на доста прилично ниво, имайки се в предвид популацията ни в сървъра. Искам този момент да се върне, като това може да стане само с намесата на екипа на сървъра.
+1 :eek: