WOTLK > Забавление

Любими книги, нови книги

(1/7) > >>

Abken:
Отдавна се бях сетил да направя тема, за да може всеки, да препоръчва книги, които е чел, и които чете в момента, затова реших да оставя името на темата аналогично на филмите, за да се разказва не само за текущи книги, а за вече прочетени и в момента четящи. Така ще се споделят общи мнения, та може и дискусионни спорове между читатели със общи интереси. Смятам, че книгата е много по-богата, ако мога така да се изразя, от един филм, защото сред редовете всеки сам си изгражда представа за героите, мястото на действието, времето и т.н.
Първо ще започна аз с книги, най-добре екранизирани под формата на игрални филми или сериали, за да направя лек преход към темите.
Рядко се прави филм, който запазва идеята и смисъла на книгата, но скоро прочетох последната излязла книга от една много уважавана поредица от мен, по която има сериал, който според мен запазва 95% от сюжета и смисъла на книгата, както много вече се сещате, това е:

A Song of Ice and Fire, с първа книга - Game of Thrones, както е и името на сериала, който е по цялата поредица, но Игра на тронове им допадна повече като заглавие и го оставиха за основно , вместо Песен за огън и лед.

Може би го нареждам при Властелинът на пръстените (без Хобит), за една от най-добре екранизираните книги. Но властелините са прекалено синтезирани, само най-важните части от книгата и се губи голяма част от сюжета, но пък майсторски е направено в 9 часова филмова поредица.


Вие сте !!!

zeraful:
Като копираш статия от някъде поне се постарай да не пейсташ 2 пъти един и същи абзац  :clover:

Abken:
Каквоо ??? Току що го писах сам...  :blink:

Покажи какво имаш в предвид... Съвсем сериозно, сам си писах каквото ми дойде на ум...


EDIT: Да ясно, пиша първо на текстов документ и 2 пъти е станало, ясно, извинявам се и мерси за корекцията. :)

P.S: Ама недей така, получих инфаркт... Мразя плагиатите, ако сложа нещо от чуждо мнение давам източник, глупаво е да се преписват чужди трудове на мое име...

IvoArsov:
Бях правил тема за книги преди доста време , но умря , дано тази е успешна колкото филмовата ... ма се съмнявам  :cool:

За мен най - добрата екранизация на роман е "Кръстникът" . Говоря за 1вия филм , но и после историята е развита много добре , точно в стила на Пузо ( той е сценарист на филма все пак , мисля ) . Има и екранизация на " Сицилианецът" ( пак роман на Марио Пузо ) но там вече ниския бюджет си казва думата .
Не обичам да чета фентъзи , и за тва не съм чел нито "Приказка за огън и лед " , нито " Властелинът " ( макар , че у нас се подмята "Силмарилион" , зачетох го , но нещо не ме грабна ) .

Последната книга която ми направи впечатление е "Пир в бърлогата" на Хуан (нещо си) Вилялобос (мексикански журналист , тва му е дебютния роман) .
Разправя се за едно дете ( даже книгата е разказана от негова субективна точка), син на мексикански нарко барон . Нищо не е спестено. Тва лапе вижда насилие всеки ден , и това е част от живота му . Интересен похват на автора е че имената на героите бяха животни на науатъл , езика на ацтеките . Например името на пишлемето означаваше заек , бащата беше гърмяща змия , а любовницата му - фламинго и т.н. Заслужава си да се прочете , и всеки да си я интерпретира както му дойде .

Сега чета "Жени" на Буковски . Бруталната работа , изпълнена с невероятен черен хумор . Всичките му романи са с автобиографичен елемент . Има няколко филма по негови романи , гледал съм само "Factotum" ("Момче за всичко"). Пак много добра екранизация . Сериалът "Californication" също е вдъхновен от Буковски , само че там доста е "пипала ръката" на продуцентите , за да направят Ханк Мууни по - харизматичен за широката публика , докато Ханк Чинаски (оригиналът) е типичен мухъл , грозен , тотално пропил се писател.

Чакам да излезе на български новия роман на Дан Браун - Inferno . Този път мистерията ще се върти около "Ад" на Данте Алигери .

P.S. Всички опити да се екранизира Дан Браун са тотален провал . Филмите не струват . Сега филмират "Изгубеният символ" - ше видиме каква боза ше сътворят.

Abken:
Шоушенк и Зеленият път са добре екранизирани, тях ги пропуснах, защото в последните години само фентъзи-дарк фентъзи чета.  :clover:

Дан Браун вече пише само за пари, не влага много смисъл, да има там страници. Символът ми допадна, но не знам, Лангдън взе да ми писва. За Дантевия ад ще бъде интересно, разбрах, че противоречиви сведения около Адът му, а тъй като съм фен на Божествената му комедия, знам някои интересни факти, смятам, че ще бъде интересно.

Относно Силмарилиона, ако не си фен на фентъзито, по-добре не го и почвай, от скучните книги на Толкин е, както и Децата на Хурин. За хора, които не четат фентъзи наистина добро начало е Песните за огън и лед, защото те са доста политика, войни, интриги... До 3-4 книга, кажи речи, единственият елемент на фентъзито е измислените континенти (земи), но и Мартин стана алчен и започна да пише само за пари. Все още са му невероятни, но стана муден, тегав за четене, дано оправи това. Първите 3 са най-добре написани от военно-политическа гледна точка, като фентъзи последната излязла е най-добра, но и най-мудна.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия