Е ти ме изкара сектант... Просто има много разводнени книги и ако не са романи е добре ако са на части/теми да има отпред резюме на всяка, защото има теми, които грам ама грам не те интересуват, а да платиш 10-15-20-30 лева за нещо, от което ще прочетеш 10 страници просто няма смисъл. За романите не е така, има много разводнени и безсмислени моменти, но е по-добре набързо да се прочетат, отколкото да ги подминеш.
Например моята любима книга от Песните на Мартин е Танц с дракони, но е най-блудкава, най-много се е отплеснал, най-тегава е за четене, защото има повече описания, много от речите са преразказни в непряка реч и общо взето е досадно дълга (над 900 страници). Но все пак като сюжет е най-интересна, поне за мен.
Танцът е една голяма ретроспекция като ни връща в много интересен момент от историята, много добре е описана с портретна и речева характеристика (също и косвена, от освободените роби) Денерис, любимият ми персонаж. Така че ако си затворим очите за блудкавостта на книгата, като сюжет е много добра.
Обичам ако ще чета разводнени книги да са романи, а не книги, които се опитват да ти покажат пътя в живота, което е леко трудно, аз лично не живея по книга, но пък откъсите, които съм чел ми дадоха добри идеи.