Отдавна се бях сетил да направя тема, за да може всеки, да препоръчва книги, които е чел, и които чете в момента, затова реших да оставя името на темата аналогично на филмите, за да се разказва не само за текущи книги, а за вече прочетени и в момента четящи. Така ще се споделят общи мнения, та може и дискусионни спорове между читатели със общи интереси. Смятам, че книгата е много по-богата, ако мога така да се изразя, от един филм, защото сред редовете всеки сам си изгражда представа за героите, мястото на действието, времето и т.н.
Първо ще започна аз с книги, най-добре екранизирани под формата на игрални филми или сериали, за да направя лек преход към темите.
Рядко се прави филм, който запазва идеята и смисъла на книгата, но скоро прочетох последната излязла книга от една много уважавана поредица от мен, по която има сериал, който според мен запазва 95% от сюжета и смисъла на книгата, както много вече се сещате, това е:
A Song of Ice and Fire, с първа книга - Game of Thrones, както е и името на сериала, който е по цялата поредица, но Игра на тронове им допадна повече като заглавие и го оставиха за основно , вместо Песен за огън и лед.
Може би го нареждам при Властелинът на пръстените (без Хобит), за една от най-добре екранизираните книги. Но властелините са прекалено синтезирани, само най-важните части от книгата и се губи голяма част от сюжета, но пък майсторски е направено в 9 часова филмова поредица.
Вие сте !!!