Автор Тема: 3D монитори, телевизори и очила  (Прочетена 7018 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vnmilenhunte

 • Emperor
 • ***
 • Публикации: 359
 • EVO Karma: -15
 • Фен та кърти
  • Amazing videos, Great gameplays, walkthroughs, reviews
 • Side: For The Horde
 • Герой: Vnmilenshamy
3D монитори, телевизори и очила
« -: Август 31, 2013, 01:03:44 pm »
Реших да напиша няколко реда както за "nVidia 3D Vision Glasses" (които си купих на втора ръка, заедно с 3D монитор Samsung 2233rz и видео карта GeForce GTS450), така и за 3D технологията като цяло. Отбелязвам, че "nVidia 3D Vision" работи и със CRT монитори, които са с повече от 100Hz опреснителна способност (refresh rate), но такива здрави много малко са останали запазени (а ако са, то техните собственици си цъкат 3D с тях и не смятат да ги продават), а чисто новите са баснословно скъпи (над 1000 евро).

Ще започна с малко предисловие. Има няколко вида 3D технологии в момента:

1) Anaglyph - това са синьо-червените очила.
Плюсове: технологията е перфектна за математически пространствени чертежи;
Минуси: не е добра за филми или игри, защото образа се зацапва предимно с червено-кафеникав цвят, който загрозява картината. Освен това не всички хартиени очила са добре балансирани като цветова наситеност на плаките и едното ви око може да се натоварва многократно повече от другото (имах разкъсани капиляри на едното око от такова гледане).


2) Paralax - това е технология при която пред екрана се поставя "бариера", която най-често е изпринтирани решетки върху прозрачна хартия. Едното око вижда колони 1, 3, 5, ..., а другото око 2, 4, 6, ... Така двете очи едновременно виждат целия триизмерен образ.
Плюсове: технологията на практика струва само 5 евро;
Минуси: трябва да се стои абсолютно неподвижно (дори главата да не се накланя и с 1 градус настрани) точно срещу центъра на екрана, иначе се размазва образа между 2та кадъра; образът се разделя на 50% като качество, защото в един и също кадър се виждат и двата кадъра едновременно.


3) "Активни" 3D очила - при тях технологията е редуване на ляв кадър, десен кадър... 120 пъти в секунда - т.е. по 60 премигвания на око за секунда. Това се нарича "опреснителна способност" (refresh rate), която за човешкото око минимума й е 60Hz. Но за да няма умора в очите са нужни 75Hz. За сравнение всички LCD (с изключение на 3D мониторите) работят на 60Hz, поради което дори с прехвалените "модерни" монитори, продължавате да имате главоболие и да ви се повръща след цял ден работа нон-стоп пред такъв монитор.
Плюсове: образът е кристално ясен при сравнение с предните 2 технологии; 3D образът е по-обемен; очилата изобщо не са толкова тежки (разбира се зависи и от самия производител - на nVidia са супер леки, докато на 3D телевизорите има очила, които са си направо товар);
Минуси: на някои 3D телевизори 3D изскачане и дълбочина просто са толкова некадърно направени, че почти липсват или се размазват (затова внимавайте какво си купувате и винаги искайте да го тествате в магазина, преди да сте платили!); изключително по-скъпи са в сравнение с "пасивните" очила; образът е по-тъмен (понеже тук едното очило е изцяло черно, ту другото - нали се редуват с мигането), дори и след като увеличих brightness на максимума му през "nVidia Control Panel", така и през самия монитор (но пък на филмите им се придава едно по-"cinema" усещане); очилата не са толкова тежки, но са по-тежки от новата "пасивна" 3D технология; при много силно 3D (като настройка), може да се получи както главоболие, така и силни болки в очите (затова не се изсилвайте много); образът се губи когато се движите по хоризонтала (т.е. сядате 5 човека на едно канапе и само централно стоящият ще вижда всичко добре);


4) "Пасивни очила" - при тях едното око вижда левия кадър, дясното - десния. Едновременно. Това се постига чрез поляризирана светлина, излъчвана от екрана и чрез поляризирани очила (приемащи тази светлина) - всяко око приема само светлината, която е за него.
Плюсове: образът е кристално ясен при сравнение с първите 2 технологии; по-леки са като тегло и МНОГО по-евтини от "активните" очила; образът не се затъмнява; очилата са в пъти по-леки от "активните" и още толкова по-евтини! (спокойно можете да си оборудвате цялото семейство с очила за същите пари, с които ще си купите само един брой "активни"); образът не се губи когато се движите по хоризонтала (т.е. сядате 5 човека на едно канапе и всеки вижда еднакво добре всичко);
Минуси: 3D изскачането, така и усещането за дълбочина на сцената са почти незабележими (погледнете образа без очила и с очила - забелязвате ли разлика?); разделителната на образа пада наполовина (защото се вместват кадрите за 2те очи наведнъж върху екрана); главоболието почти липсва (защото и 3D-то почти липсва :fun: )


Искам да уточня, че и при "пасивните" и при "активните" очила забелязвам едно и също ниво на развитие, независимо колко се рекламират като "модерни" двете технологии. При "активните", ако искате "изскачащ" образ от екрана, ще трябва да се примирите с адско главоболие и болки в очите, така и виене на свят. Ако пък намалите "изскачането", тогава се наслаждавате на прекрасно чувство за дълбочина (което коренно променя филмите - стават невероятно реални). Според мен това с "изскачането" дето го дават по всички реклами на такива екрани и телевизори, е пълна лъжа, защото никой няма да може да издържи на главоболието и дезориентацията. Но се получава наистина велико чувство за дълбочина в сцената! "Пасивните" очила пък изобщо нямат нито дълбочина, нито изскачане забележително някакво, супер леко почти незабележимо чувство за дълбочина и никога за изскачане (само на специално заснети клипове с перца, футболни топки и т.н.).

Активните очила тежат само 56 гр., така че не са кой знае колко "тежки".


Моят опит с "nVidia 3D Vision Glasses":
- Warcraft III изглежда страхотно (въпреки липсата на каквито и да било атмосферни ефекти в самата игра - супер стара е и на практика в нея има само 3D модели, които се бият върху терен и това е всичко). При ниска настройка на 3D-то се получава описаното от мен чувство за "дълбочина на сцената", което придава по-голяма живост както на филмите, така и на игрите. При висока настройка на 3D-то с удивление разглеждам всяко стръкче папрат, което "изскача" от екрана, както и всяка сграда (изглеждат като направени от картон, защото самите им модели са си такива - мината на орките е страхотно детайлна). Но и при такова 3D спирам да играя след 30 минути, защото започват да ме болят леко очите.
- World of warcraft изглежда с повече дълбочина, но няма как просто да изскачат (абсурд е да мислите, че на всяка игра или филм, ще се получава този ефект). Мога да кажа, че възприемането ми за играта е по-живо. Поради по-ниското ниво на 3D играта може да се играе спокойно и с часове без да заболят глава или очи! :)
- Всички останали игри, които се поддържат - някои си заслужават за игране в 3D, други - не (защото ефекта не ми прави играта по-жива, нищо че са съвместими). Най-новите в това отношение са: Prime World Defenders, Castle Storm, Portal 2, Need for Speed серията и суматии пуцалки и т.н. Определено не ми хареса да играя на 3D следните игри: Torchlight II (ефектът е ужасен), Borderlands 2 (при zoom-ване със някое оръжие трябва да си затварям едното око, ако искам да не се пръсне - ужасно бъгаво и неизпипано в тази ситуация!!!), Battle vs Chess. Още не съм играл Skyrim-а, но чувам огромни положителни отзиви за него в 3D отношение!! :)

- Филми - да, това всеки очаква да чуе. При гледане на Blue-ray 3D всичко е тип-топ, защото филмите са предварително определени. При директна конверция чрез софтуерът "TriDef" (този, който се ползва в 3D телевизорите за конвертиране в реално време от 2D към 3D) се получава 3D ефекта, който ме потапя във филмите. Сега гледах "Underworld" и от време на време сменях в 2D вариант - мога да кажа, че отношението ми към филма коренно се промени - преди си размишлявах кой герой какво прави, вълнувах се от действието - в момента се вълнувам и дивя само от 3D ефекта и нямам време за самия филм :wink: Може би след като свикна с новата технология, ще започна да забелязвам и емоционалната страна на филмите отново :) И определено мога да кажа, че "TriDef" технологията е напълно съвместима с "nVidia 3D Vision"!!! Просто трябва да изберете в настройките "3D stereo (max refresh rate)" - това е! :) Игрите при тази технология дори се конвертират в пъти по-добре отколкото с оригиналния софтуер на nVidia и поддържа много повече игри към този момент! Задължително си го инсталирайте, ако имате такъв монитор и очила (и видео карта).
Инсталирайте си го и ако имате 3D телевизор или 3D прожектор - този софтуер работи с всякакви видео карти и всякакви екрани, прожектори и монитори!!!


Разбира се и ATI създадоха свои очила и вече можете да се насладите на новата технология дори да нямате GeForce видео карта :)

Можете да използвате и iZ3D драйвъра за конвертиране, но той в момента е с много остаряла версия и сякаш е изоставен като проект.

Разбира се "TriDef" и "iZ3D" софтуерите ви позволяват да гледате 3D и през 3D телевизор или 3D прожектор, вързани през вашия комп.


И определено не се лъжете от рекламите!!! Нещата никога не изглеждат така:


И да знаете - ако конвертирате порно чрез програмата "TriDef" - циците изглеждат по-обемни!!! :thankyou:

Автор: Милен Атанасов
Източник: http://forum.evowow.com/zabavlenie/86/3d-monitori-televizori-i-ochila/29510/
« Последна редакция: Август 31, 2013, 05:26:23 pm от vnmilenhunte »
Изключителна колекция от Уникални видеа, Gameplays, Walkthroughs, Reviews!
http://www.gameplays-walkthroughs.com

Неактивен untaught

 • Duelist
 • *****
 • Публикации: 1045
 • EVO Karma: 96
 • wow user
 • ISP: Vivacom
 • Герой: Volodq
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #1 -: Август 31, 2013, 01:48:37 pm »
Има и верни неща в това, което си написал. ;)


Неактивен Abken

 • Gladiator
 • ****
 • Публикации: 664
 • EVO Karma: -21
 • fair but sometimes evil EVO wow user
 • Side: For The Horde
 • Герой: Abken
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #2 -: Август 31, 2013, 03:05:47 pm »
Браво за темата. Това с плюсовете и минусите е добре написано.  :clover:

Неактивен vnmilenhunte

 • Emperor
 • ***
 • Публикации: 359
 • EVO Karma: -15
 • Фен та кърти
  • Amazing videos, Great gameplays, walkthroughs, reviews
 • Side: For The Horde
 • Герой: Vnmilenshamy
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #3 -: Август 31, 2013, 03:56:06 pm »
Темата я написах, за да не се излъже някой да тича да си купува такива неща, без да знае какво всъщност са.

Много добре помня как 3D телевизорите бяха бум на българския пазар и вървяха по 3-4 хиляди лева преди 3-4 години (май толкова бяха, не помня точно коя зима ги гледах в току-що открития Carrefour във Варна). Пълна идиотщина да даде някой 4 хиляди лева за такова нещо, при условие, че тогава изобщо нямаше разработена технология за конвертиране в реално време от 2D към 3D. Нямаше и реално толкова много филми на Blue-ray 3D... И накупиха си ги гъзари и хора с прекалено много пари - изключително висока "чиста печалба" за препродавачите (аз да имах магазин тогава собствен за такива, милиони щях да направя от това само... :) ).

И в момента технологията още има какво да се желае - "TriDef" софтуера си има минуси - прекалено осветени повърхности (като чисто бяла риза, върху актьора във филма, който стои точно под лампите в стаята - тогава се получава т.нар. "burn effect"), както и при лампа в кадъра, която не е покрита, се получава грешка в конвертирането и стават просто 2 петна (защото реално това си е едно петно, няма очертания, за да се обработи) и от такива неща ме болят очите, когато ги има в сцените. Има си и той какво да се желае още, но развитието му за толкова кратко време е велико нещо!!!

Исках да подчертая и че "TriDef" работи напълно съвместимо с "nVidia 3D Vision" - по всички форуми пишеше, че не било така и че nVidia са строго против използването на техния софтуер и очила с някакви други софтуери - т.е. ограничават конкуренцията. Но не е така - работят си двете и то много добре! Ето и настройките (How to use nVidia 3D Vision with TriDef - working):

1) Standart display types
2) Direct3D Stereo (Max Hz) , а не Direct3D Stereo (120 Hz)

П.С. Нарочно удебелявам някои букви, защото се надявам да се откриват по-лесно в нета, когато някой ги търси. Така ще има и повече посещаемост в темата (и респективно - форума).
« Последна редакция: Август 31, 2013, 04:02:49 pm от vnmilenhunte »
Изключителна колекция от Уникални видеа, Gameplays, Walkthroughs, Reviews!
http://www.gameplays-walkthroughs.com

Неактивен IvoArsov

 • Rival
 • ******
 • Публикации: 1596
 • EVO Karma: -22
 • Типичен пернишки орк
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #4 -: Август 31, 2013, 06:36:16 pm »
Браво за старанието , наистина изчерпателна информация .

Аз лично не бих си взел 3D телевизор или монитор . Така де , друго си е на кино :)
Най - обичам леба , и да е*а.- коцкарски мироглед

"Който се смее последен ... стреля първи" - Airsoft мъдрост

Неактивен vnmilenhunte

 • Emperor
 • ***
 • Публикации: 359
 • EVO Karma: -15
 • Фен та кърти
  • Amazing videos, Great gameplays, walkthroughs, reviews
 • Side: For The Horde
 • Герой: Vnmilenshamy
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #5 -: Септември 01, 2013, 12:11:27 am »
Гледах "Underworld" (със сексапилната и супер готина вампирка) и изживяването е коренно различно от 2D варианта! :up:

Но не всеки филм става за конвертиране от 2D на 3D - например на "Enemy of the State" (1998, с Will Smith) се получава леко вибриране на екрана (дали е от самия rip или е дефект на "TriDef" - не знам, но не става за гледане така. Пробвах и други филми - не се получава добре. Трябва да е с перфектно DVD качество (1080p) и доста висок битрейт, за да стане добре. Екшъните определено са страхотни на 3D версия. Докато някакъв семеен или подобно би се изгубил сякаш. Тези дни ще гледам повече и ще споделя моето усещане.

Досега играх най-добрата tower defence игра на всички времена (редом разбира се до Kingdom Rush :blush: )!

Prime World Defenders


Ето и трейлър:
http://www.youtube.com/watch?v=PCojDpmNARo

Играта се поддава перфектно на конвертиране и куличките изглеждат изпъкнали над екрана и страхотно симпатични! :wub:
« Последна редакция: Септември 01, 2013, 12:19:19 am от vnmilenhunte »
Изключителна колекция от Уникални видеа, Gameplays, Walkthroughs, Reviews!
http://www.gameplays-walkthroughs.com

Неактивен admin

 • Owner
 • Challenger
 • *****
 • Публикации: 11572
 • EVO Karma: 316
 • Think of will!
  • Peycho's Blog - Think of will!
 • ISP: AWS
 • Герой: Alein
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #6 -: Септември 02, 2013, 01:22:40 pm »
+5 карма за хубавата тема.
A systems programmer will know what to do when society breaks down, because the systems programmer already lives in a world without laws.

EVOWOW Private Wow Server
WOTLK Database

Неактивен vnmilenhunte

 • Emperor
 • ***
 • Публикации: 359
 • EVO Karma: -15
 • Фен та кърти
  • Amazing videos, Great gameplays, walkthroughs, reviews
 • Side: For The Horde
 • Герой: Vnmilenshamy
Re: 3D монитори, телевизори и очила
« Отговор #7 -: Септември 12, 2013, 12:35:02 am »
Ето и линкове с каталози за гледане на филми и клипове с 3D очила!!!

1) Всички stereo 3D късометражни и дългометражни филми и клипове излизали някога, сортирани по години:
http://www.3dmovielist.com/list.html
Най-старото 3D посочено в списъка е от 1915-та година!

2) Stereo 3D клипове и trailers в youtube:
http://www.youtube.com/results?search_query=trailer+3d

3) Отново stereo 3 trailers, сортирани по имена:
http://www.stereoscopynews.com/references-links-books/3d-videos/3182-3dtrailers-h.html

4) Looney Toones 3D:
http://www.youtube.com/watch?v=i1q9Zu6Dmro
« Последна редакция: Септември 12, 2013, 12:48:16 am от vnmilenhunte »
Изключителна колекция от Уникални видеа, Gameplays, Walkthroughs, Reviews!
http://www.gameplays-walkthroughs.com